ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
Όπως σε κάθε τόπο που σέβεται την ιστορία και την παράδοσή του έτσι και στην Αστυπάλαια θα συναντήσει, κανείς, γεύσεις από το παρελθόν.
Για άλλους είναι λατρεμένες, για άλλους ξεχωριστές και για άλλους ιδιαίτερες. Περί ορέξεως … βλέπετε.
Ο λαμπριανός (γεμιστό αρνί στο φούρνο), το πασχαλιάτικο φαγητό του νησιού, τα γιαπράκια (ντολάδες με αμπελόφυλλα), τα σκορδομακάρουνα (μακαρόνια με σοταρισμένο σκόρδο), τα μακαρόνια με τηγάνιση (σοταρισμένο κρεμμύδι), ψάρι πιλάφι με ζαφορά, ραντιστά (φακές με ψιλοκομμένο ζυμάρι και ξίδι), ποδοκέφαλα (χοιρινό με ζαφορά), λαζάνια (γεμιστά ζυμαρικά με χλωρή και ζαφορά) είναι φαγητά που έρχονται από το παλιά και κάποια θα βρείτε σε εστιατόρια ενώ άλλα θα τα φάτε κατόπιν παραγγελίας.
Τα «κίτρινα» κουλούρια ή κιτρινοκούλουρα (χωρίς ζάχαρη, με χλωρή και ζαφορά), τα γαλατοκούλουρα, οι λαμπρόπιτες (ανοιχτές γεμιστές πίτες με χλωρή και ζαφορά), τα πουγγιά (τηγανιτό, γεμιστό φύλλο ζύμης με χλωρή ή κοπανιστή), τα ξεροτήγανα, μπορείτε να τα βρείτε και να τα γευτείτε στους φούρνους και στα ζαχαροπλαστεία του νησιού.
Και θα ήταν παράλειψη να μην δοκιμάσετε κάποια από τα γαλακτομικά προϊόντα που παράγουν οι κτηνοτρόφοι μας. Η χλωρή, το ανθότυρο (νωπή και ξηρή μορφή του ίδιου τυριού), το λαδοτύρι, η κοπανιστή, η ξυαλίνα (ξινό, νωπό τυρί), το ντόπιο βούτυρο και τα συγκάθουρα (ψημένο βούτυρο).